Odporność chemiczna
Oznaczenie | Współczynnik korozji [mm/rok] | Odporność |
---|---|---|
<0,1 | całkowita | |
0,1 - 1 | częściowa | |
>1 | nieodporna | |
Ryzyko korozji | S - korozja naprężeniowa | P - korozja wżerowa |
Medium | Temp. °C | A2 | A4 (316) | A4 (316L) | 904L |
---|---|---|---|---|---|
Woda morska | |||||
- | 20 | ||||
Chlor suchy | |||||
100% | 70 | ||||
Chlor mokry | |||||
- | 20-60 | ||||
Woda chlorowana | |||||
nasycona | 20 | ||||
1g/l | 20 | ||||
1mg/l | 20 | ||||
Amoniak | |||||
wszystkie stężenia | wrzenia | ||||
Zasada sodowa | |||||
20% | 50 | ||||
20% | 100 | ||||
40% | 100 | ||||
Kwas fosforowy | |||||
20% | wrzenia | ||||
40% | wrzenia | ||||
85% | 95 | ||||
Kwas azotowy | |||||
30% | wrzenia | ||||
50% | wrzenia | ||||
65% | 80 | ||||
65% | wrzenia | ||||
Kwas solny | |||||
0,50% | 20 | ||||
0,50% | wrzenia | ||||
1% | 20 | ||||
Kwas siarkowy | |||||
1% | 100 | ||||
5% | 20 | ||||
5% | wrzenia | ||||
10% | 20 | ||||
10% | wrzenia | ||||
20-90% | 20-100 | ||||
98% | 20 | ||||
Kwas cytrynowy | |||||
25% | wrzenia | ||||
50% | 20 | ||||
Kwas mlekowy | |||||
10% | 10-100 | ||||
50% | 20-80 | ||||
50% | wrzenia | ||||
Kwas mrówkowy | |||||
5-10% | 20 | ||||
10% | 80 | ||||
50% | 24-40 | ||||
50% | wrzenia | ||||
Kwas octowy | |||||
1% | wrzenia | ||||
10% | wrzenia | ||||
20% | wrzenia | ||||
100% | wrzenia | ||||
Chlorek amonowy | |||||
20% | wrzenia | ||||
43% | wrzenia | ||||
Wodosiarczan wapniowy ( roztwór wodny) | |||||
Gęstość 1,04 | wrzenia | ||||
Ług siarczynowy | 140 | ||||
Chlorek wapniowy | |||||
20% | 20 | ||||
20% | wrzenia | ||||
Chlorek sodowy | |||||
3% | 20-60 |